Sommardäck – Vad du bör tänka på

Nu när sommaren börjar närma sig med snabb takt så kan det vara bra att se över dina sommardäck. Det är otroligt viktigt att ha koll på att dina däck håller en hög kvalité då din säkerhet måste ligga i fokus.

Saker att tänka på

Det är viktigt att kontrollera dina sommardäck genom en enkel inspektion som du kan göra själv. Ser du att det är tydliga slitningar på däcken, då kan det vara bara att investera i ett par nya däck. Är du osäker på vad du ska titta efter, då kan du ta dig ner till närmsta bilverkstad där du kan få hjälp av en expert. Sommardäck kommer med en rad olika storlekar och utföranden så det kan vara bra att ta reda på vilken storlek på däcken som passar för just din bil. Sommardäck går självklart även att köpa begagnade, då nya sommardäck kan vara ganska dyra. Vid köp av begagnade sommardäck så är det även här viktigt att se till så att däcken inte är allt för utslitna, så att dina hjul håller sommaren ut.

Har du inte så stor erfarenhet av att välja sommardäck, då kan det vara svårt att se skillnaden på ett dyrt sommardäck och ett billigt. Tänk på att i regel så kommer däck av den dyrare prisklassen även hålla en högre standard när det kommer till styrning, körkänsla, friktion och även bränsleförbränning.

Den största skillnaden på ett vinterdäck och ett sommardäck är det faktum att vinterdäck har ett betydligt djupare mönsterdjup. Detta innebär att mönstret som du finner på däcket har ett högre djup för att lättare kunna greppa på vinterlag. Sommardäck har betydligt mindre djup, men det är fortfarande viktigt att se efter så att dina däck inte är allt för slitna. Om dina sommardäck är väldigt gamla och slitna kommer det att öka dina risker för vattenplaning.

Tänk på att utforska dina alternativ innan du fattar ett beslut, så att du kan köra hem med däck som räcker säsongen ut. Se även till att jämföra priserna så att du får rätt däck för pengarna.