Tips på hur du väljer vinterdäck.

Mellan den 1 december och den 31 mars så är det krav på att byta till vinterdäck på bilen. Regeln gäller vid vinterväglag men det kan vara bra att vara förberedd på att snö kan falla när som helst mellan denna tidsperiod. Det finns flera olika sorter att välja mellan när det kommer till vinterdäck. Det dem har gemensamt är att alla är anpassade efter att klara av vinterväglag i olika grader. Godkända vinterdäck ska även ha markeringen M och S som står för mud and snow. Att välja vinterdäck är inte alltid så enkelt. Här nedan hittar du lite tips på saker som kan vara bra att tänka på.

Vinterdäck är tillverkade av den specialblandning av gummi som klarar av det hala vägarna som råder under vintertid. Det finns vinterdäck som har små dubbar på däcken och är anpassade för att klara av underlag som hård packad snö och is. På underlag som snö och slask så fungerar i regel dubbfria däck bättre.

Nu är då frågan vilken typ av vinterdäck du ska köpa? Svaret är: Det beror på. Vinterdäck med dubbar klarar självklart av bredare väglag då de även fungerar om det skulle vara is på vägbanan. Nackdelen med dubbdäck är att denna typ av däck låter betydligt mer och är sämre för miljön. På vissa vägar i innerstan är det till och med förbjudet att köra med dubbdäck. Det är upp till dig att göra en bedömning om vilka däck som passar dig bäst och hur du tror att vintern kommer att se ut där du befinner dig. Det viktigaste är att du väljer vinterdäck som är anpassade efter vårt nordiska vinterklimat.

Valet av vinterdäck har även att göra med vilken typ av bil du har. Modernare bilar är idag utrustade med antisladdsystem. Detta gör så att bilen parerar automatiskt om du skulle få sladd och det innebär att du klarar dig med dubbfria däck. Har du en äldre bil utan antisladdsystem, då kan det där emot vara bra med dubbdäck då detta hjälper till få ett bättre grepp på vägbanan.